Антарктида идва при децата в "Музейко"

 

На 4 юни (неделя) в Общински културен институт Научнообразователен център "Музейко" ще има специална програма, посветена на науката за изучаването на ледения континент от българските учени. 

Децата ще се пренесат в българската база на остров Ливингстън, както и ще разберат какво е транспортирал български изследователски кораб там. Ще се отвори първата страница на науката, която българските полярни изследователи създават, изследвайки Антарктида, за която ще разказват специално поканените лектори. Специално заснет поздрав ще получат младите полярници в "Музейко" от проф. Христо Пимпирев – доайен на Българската антарктическа програма, директор на Националния център за полярни изследвания и председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

Всичко интересно за ежедневието на остров Ливингстън ще разкаже Йордан Йорданов, дългогодишен командир на българската база на Антарктида, а гл. ас. д-р Дочо Дочев – геолог, палеонтолог, участник в три експедиции до Антарктика, ще покаже част от откритията си.

Децата ще могат да зададат всички свои въпроси. Срещите ще се проведат от 11:00 ч. до 12:00 ч. и от 13:30 ч. до 14:30 ч.

 

02.06.2023