Регионалният исторически музей – София представя временната експозиция „Детството през социализма“

„Детството през социализма“
изложба


РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя временната експозиция „Детството през социализма“.
Официалното откриване на изложбата в сградата на пл. „Бански“ 1 е на 1 юни 2023 г. от 17:30 ч.

Временната експозиция „Детството през социализма“ разглежда периода 1944 – 1989 г. през призмата на случващото се в света на децата. Тяхното ежедневие, наред с игрите, съдържа и порядки в съгласие с официалната политика, вменявани постепенно с всяка изминала година.

Държавната философия за отглеждането и възпитанието на децата включва редица промени на фона на епохата до 1944 г. Нововъведени са редица граждански ритуали. Процесите са илюстрирани с автентични удостоверения, отличия, медальони, давани на семействата по различни поводи.
Периодът от пребиваването на децата в детската градина и училището е визуализиран посредством играчки, настолни игри, печатни издания, учебни пособия, униформи. Част от предметите са разположени в импровизирана класна стая.
Зададеният ритъм в образованието и предаването на „политически правилния курс“ се допълва от масовите детски и юношески организации: Чавдарската, Димитровската пионерска организация „Септемврийче” и Димитровския комунистически младежки съюз.

Сред експонатите фигурират: значки, печати, както и униформи от живота на момчетата и момичетата, свързани с тези организации. Текстилна лента с надпис „Отличник” от 60-те г. на ХХ в., червена комсомолска вратовръзка от 70-те г. на ХХ в., членска книжка от ДКМС са само част от експонатите.

Свободното време на децата е запълнено с редица извънкласни (научни, творчески, спортни) занимания. Групово се посещават културни мероприятия, например кино, театрални и циркови представления. На почит са семейните почивки и лагерите сред природата.

Явление от периода на късния социализъм е Международната детска асамблея „Знаме на мира“. Историята на форума разказват изложените документи и предмети. Акцент са подаръците за децата, пристигащи за участие в Асамблеята.

Изложбата „Детството през социализма“ е достъпна за разглеждане в Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1) в периода 2 юни – 30 ноември 2023 г.
Партньори на изложбата са: Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, Националният исторически музей, Софийската градска художествена галерия, Българската национална филмотека и наследниците на Вадим Лазаркевич.

30.05.2023